Posta Güvercini Yarış Bakımı Nasıl Yapılır?

Yarış performansı için posta güvercini yarış bakımı programının mutlaka uygulanması gereklidir. Güvercinlerin yüzlerce çeşidi bulunmaktadır. Posta güvercinleri kaslı olanlarından seçilmektedir. Tek seferde yüzlerce kilometre uçabilen güvercinler, 5 kilometreye kadar uçabilme özelliklerine sahiptir. Haberleşmede yakın zamana kadar kullanıldılar. Posta güvercinleri eşlerine ve yuvalarına bağlıdırlar. Yuvalarında konforlu ve iyi beslendiklerinde, yuvalarından uzaklaştırılsa bile yuvalarına dönebilme özelliğine sahiptirler.

Eğitildiklerinde uzun mesafeleri kısa sürede katedebilirler. Haberleşme aletlerinin gelişmesi ile posta güvercinleri artık haberleşme amaçlı kullanılmamaktadır. Ancak posta güvercinleri yarışmaları düzenlenerek aktiviteleri devam ettirilmektedir.

Posta Güvercini Eğitimine Nasıl Başlanmalı?

Posta güvercini eşi ile birlikte tutulur. Rahat ve konforlu ortam sağlanır. Yemleri bulunduğu ortamda verilir. Haber taşıyacak güvercinlerden birisi başka bir noktaya tek başına götürülür. Haber kağıdı güvercinin uçuşuna engel olmayacak, sağlığını tehlikeye düşürmeyecek şekilde üzerine bağlanır. Uçurulduğunda konforlu yuvasına ve eşine dönüş yapacaktır. Başka bir eğitim şeklide eşi ile birlikte ana üst olarak kullanılan bir yuva belirlenir. İlk eğitim bu yuvada verilir. Sonrasında ikinci bir yuva belirlenir. Burada da aynı şekilde konforlu sağlanarak beslenir. İki yuva arasını rota olarak görür ve birinden diğerine uçuşlar yapar.

Posta Güvercini Yarış Bakımı İçerisinde Nasıl Beslenmelidir?

Kuşların her dönüşünde ödüllendirecek yiyecekler verilmeli. Aşırı kilo ve yağ yapacak yiyeceklerden kaçınılmalı. Uçuş esnasında karbon hidrat, kalori sağlayacak yiyecekler verilmeli, ek takviye vitaminler kullanılmalıdır. Tüm kanatlılar gibi güvercinlerinde ter bezleri yoktur. Bu sebepten bulundukları ortamda aşırı sıcak ve aşırı soğuktan kaçınılmalı. Ilık bir ortam en uygun olanıdır.

Posta Güvercini Yuva Eğitimi Nasıl Olmalı?

Yuvalar yerden yüksekte bir yere konumlandırılmalıdır. Çatı katı veya özel yapılmış yuvalar olabilir. Yuvalarında konforları sağlandığında çabuk alışırlar. Bu süre türlerine göre değişse de yaklaşık 4 hafta kadar sürer. Yuvalarına alıştıktan sonra, kontrollü olarak yuvaya giriş çıkışlar düzenlenmeli. Sahibi sevgi gösterisinde bulunduğunda kolayca alışacaktır. Uçuş mesafeleri gün geçtikçe artırılır. Böylece yuvasına ve sahibine alışması sağlanır.

Postacı Güvercinleri Uçuş Eğitimlerine Nasıl Başlar?

Öncelikle posta güvercininin kendisine eş seçmesi beklenir. Eşleşen güvercin imkanlar varsa diğer güvercinlerden ayrı ortamlarda tutulur. Hoşuna gidecek yemler ve sevebileceği konforlu ortamlar yaratılır. Eşine ve yeni yuvasına iyice alıştıktan sonra öncelikle kısa mesafelerden yuvayı görebilecek mesafelerden salınır. Bu süre zarfında uçuş yapacak güvercinin kafesle taşınması, eşinin ana üstte kalması sağlanır. Zaman içerisinde mesafeler artırılarak devam edilir. Kısa sürede posta güvercini yüzlerce hatta binlerce kilometre mesafeden konforlu yuvasına dönüş yapabilecektir.

Posta Güvercini Yarışa Nasıl Hazırlanır?

Posta güvercini yarışları kategorilere ayrılmaktadır.

  • 100-300 kilometre uzun mesafe yarışları
  • 300-600 kilometre orta mesafe yarışları
  • 600-1200 kilometre uzun mesafe yarışları

Öncelikle hangi yarış için hangi güvercinin seçilmesi gerektiği önemlidir. Posta güvercini yarışlarına ilk defa katılınacaksa, posta güvercini yarışa nasıl hazırlanır? Eğitimi, beslenmesi nasıl olmalı? İyice araştırılmalıdır. Bu etkinliklerle uğraşan derneklerden bilgi alışverişinde bulunmak kolaylıklar sağlayacaktır. Posta güvercinleri belleri kalın, kuyruğa doğru incelen sportmen yapıya sahiptirler.

Gözleri parlak, tüyleri yumuşak kadifemsi bir yapıda olanları seçilmelidir. Eğitim sırasında hava şartları mutlaka gözden geçirilmeli, yağışlı, karlı, sisli ve rüzgarlı havalarda uçurulmamalıdır. Posta güvercinleri gecede uçabilme yeteneğine sahiptir. Bu sebepten gece eğitimlerine çıkılmalı, başlarken kısa mesafelerle tekrar edilerek, mesafeler kademeli artırılmalıdır.